Hybride warmtepomp installatie

Hoewel wij, van warmtepomp-tips.nl, groot fan zijn van de warmtepomp vinden wij een hybride installatie niet echt meteen vanzelfsprekend.


Wat is een hybride systeem?

Een hybride systeem maakt gebruik van 2 verschillende energie soorten.
Een hybride auto bijvoorbeeld van benzine en elektriciteit, of van waterstof en benzine.
Een hybride fiets, van menselijke spierkracht en elektriciteit.
Een hybride warmtepompinstallatie van bijvoorbeeld Aardgas en Elektriciteit.

 

In een hybride warmtepomp installatie heb je dus bijvoorbeeld een cv-ketel op aardgas en een warmtepomp op elektriciteit.

 

Wat is het nut van een Hybride /  bivalent warmtepomp installatie ?

Waarom zou je in je woning kiezen voor zowel een warmtepomp als een aardgasketel ?

 

  • Als je woning geschikt is voor een warmtepomp, kun je beter alleen voor de warmtepomp gaan. Immers de weg naar de toekomst is een weg zonder aardgas. Dus kun je beter nu al zover zijn; Elektriciteit zal er ook in de toekomst zijn.
  • Als je woning niet geschikt is voor een warmtepomp, kun je beter zorgen dat eerst je woning beter wordt geïsoleerd en gereed gemaakt voor een toekomst zonder aardgas, een toekomst met laagtemperatuur verwarming.
  • Als je woning 'half' gereed is voor een warmtepomp, kun je beter nog je ketel even laten hangen en ook de andere helft eerst geschikt maken voor een warmtepomp.

Dat is onze mening, dit in tegenstelling tot de commercie welke bol staan van 'hybride' oplossingen en aanbiedingen.


Zou er toch een reden kunnen om voor een hybride warmtepompinstallatie te kiezen ?


Ja, stel je voor dat je veel PV panelen op je dak hebt liggen, zoveel dat je eigenlijk stroom over hebt op het einde van het jaar. Dus meer produceert dan verbruikt.  Dan kun je, in een woning die deels geschikt is, een stukje van de gasrekening afhalen. Met de overproductie van elektriciteit kun je, middels een warmtepomp, je tapwater en/of woning verwarmen of bijvoorbeeld in de zomer een stukje van de woning  verkoelen.

 

Afhankelijk van de hoeveelheid overgeproduceerde elektriciteit kun je een keuze maken voor alleen warmtapwater of naast warmtapwater ook nog verwarming met een warmtepomp.  Als het alleen warmtapwater betreft kun je ook denken  aan een warmtepompboiler, een warmtepomp die uit de ventilatielucht energie onttrekt om je tapwater te verwarmen.  Het verwarmen van de woning doe je dan nog gewoon met de ketel. Tot het moment daar is dat je woning geschikt is gemaakt (goed is geïsoleerd) voor een warmtepomp.

 

Conclusie:

Nu, anno 2020, weten we dat we in Nederland in de toekomst van het aardgas af willen. Kiezen voor een en/en situatie  aardgasketel + warmtepomp is dus niet vanzelfsprekend.
Beter is het om nu eerst je woning aan te pakken, ervoor te zorgen dat deze steeds minder energie nodig heeft om warm te worden. Immers alle energie die we in de toekomst er niet meer in hoeven stoppen besparen we dan.  De verwarmingsinstallatie zal dan, wat voor type ook, minder verbruiken dan nu.  Als de woning gereed is kun je omschakelen naar All Electric.  De gasaansluiting in onze woning is dan niet meer nodig.  We kunnen dan elektrisch koken, verwarmen en warmtapwater maken. 

 

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, dinsdag 7 april 2020

Pagina: - Hybride warmtepomp
Tags:hybride, warmtepomp, keuze, verstandig, verbruik, logica, rendement
Beschrijving: Een hybride warmtepompsysteem voor een woning is niet de meest logische keuze. Je kunt dan beter eerst je woning zelf aanpakken.