Warmtepomp opleiding / training / cursus
Links m.b.t. opleidingen, cursussen, examinering en certificering warmtepompen:
- Cursus voor BRL 6000-21 klein: http://www.warmtepomp-academy.nl/Cursussen/Individuele_warmtepompen
- Cursussen BRL 6000-21 groot en BRL 11000: http://bodemenergienl.nl/Actueel/Cursussen
- Certificering: http://bodemenergienl.nl/Actueel/Cursussen/Certificering
- Examinering Bodemenergie: http://www.cito.nl/Bedrijven/examens/bodemenergie
- Examinering Warmtepompen: http://www.cito.nl/bedrijven/examens/isso
Meer dan alleen de warmtepomp ...
Er zijn verschillende soorten warmtepompen die elk op hun eigen manier functioneren, lucht/water, water/water/ ventilatielucht/water, warmtepompboiler, enz. Daarbij heeft elk merk ook nog haar eigen menustructuur.
De wijze van installeren verschilt daarbij ook een beetje, hoewel het basisprincipe natuurlijk steeds gelijk is.
Daarnaast zijn er vaak nog bijkomende werkzaamheden die al dan niet door de installateur moeten worden uitgevoerd. Want goede isolatie is bijvoorbeeld een must, de radiatoren, als daar spraken van is, moeten groot genoeg zijn en welllicht is er een boiler nodig voor tapwater. Verder moet de elektrische installatie geschikt zijn voor een warmtpomp en dat betekent bij renovatie bijna altijd dat er aanpassingen in de meterkast nodig zijn. De warmtepomp, of deze nu 230 Volt of 400 Volt is, verlangt normaliter een eigen vrije groep en aardlekschakelaar.
Maar eigenlijk is de belangrijkste eerste vraag: Is de woning wel geschit voor een warmtepomp?
Voor het installeren van warmtepompen is duidelijk kennis nodig. Fabrikanten en groothandels verzorgen regelmatig trainingen, en diverse opleidingscentra bieden opleidingen en cursussen aan.
Van basis tot specialistische trainingen / opleidingen
Warmtepomp-academy
Voor het ontwerpen en installeren van warmtepompsystemen in woningen zijn speciale cursussen ontwikkeld waarin de noodzakelijke kennis wordt bijgebracht en waarvoor men in het kader van de certificering desgewenst ook een Cito-diploma kan behalen. Een van de cursussen heet Ontwerpen van individuele warmtepomp systemen voor woningen. De cursus is gebaseerd op ISSO-publicatie 72 en is een tweedaagse cursus. Tijdens de cursus wordt ingegaan op het ontwerp en realisatie van kleine individuele warmtepompen in woningen en kleine utiliteitsgebouwen. Onderwerpen en opdrachten die aan bod komen zijn onder andere: verwarmen, water, energiebesparing, monovalent versus bivalent, elektrische bijstook, boilervolume en combinatiewarmtepomp vs boiler.
ook is er een cursus 'Ontwerpen van lucht/water warmtepompen voor de woningbouw'. Deze cursus is gebaseerd op ISSO-publicatie 98 en is ook een twee- daagse cursus. Tijdens de cursus wordt ingegaan op het ontwerp en realisatie van lucht/water warmtepompsystemen in woningen en kleine utiliteitsgebouwen.
GO°
Bij GO°, het opleidingscentrum van branchevereniging NVKL en Aeres Tech, is er op dit moment keuze uit twaalf warmtepomptrainingen. Voor ieder niveau is er een passende opleiding. Het aanbod gaat van een algemene cursus van één dag voor niet-technici, tot de training F-gassen cat.1 inclusief basismonteur warmtepompen die acht dagen duurt.
Voor installateurs en monteurs die nog niet met de warmtepomp hebben kennisgemaakt, is er een basistraining. Die geeft inzicht in de verschillende typen pompen en de werking ervan. Er wordt een stevige theoretische basis gelegd door in te gaan op de natuurkundige principes, berekeningen, soorten aansluitingen, symbolen en normen. Daarnaast is er aandacht voor de praktijk, met oefensituaties en checklists voor de montage. De training ‘collectieve warmtepompen in woningen’, bedoeld voor installateurs/monteurs, ontwerpers, projectleiders en adviseurs, voert veel verder. De deelnemers leren ontwerpen, selecteren en integreren volgens ISSO publicatie 80. De training kan worden afgesloten met het examen Integraal ontwerpen van collectieve installaties met warmtepompen in woningbouw.
Brancheorganisatie Techniek Nederland
..verzorgt diverse warmtepomptrainingen, waaronder ‘Het controleren en installeren van een warmtepomp, wel of niet in een hybride installatie’, voor monteurs niveau 2 en 3. Er is aandacht voor veilig werken, en voor het controleren van de warmtepomp en de appendages, het afgiftesysteem en de bron, en de aansluitmaterialen, voordat wordt overgegaan op het daadwerkelijk aansluiten van de bron, de warmtewisselaar, de warmtepomp en het afgiftesysteem. Aan het einde van de cursus worden de deelnemers getoetst en krijgen ze een certificaat.
Technisch opleider ROVC
..geeft verschillende warmtepomptrainingen. De training ‘Warmtepompinstallaties, het juiste advies’ is een mooie combinatie van technische basisinformatie over de warmtepomp en het vertalen van die informatie in een advies op maat. De component advies is waardevol voor installateurs, want veel consumenten zijn benieuwd naar de mogelijkheden van de warmtepomp. Wie kennis van zaken heeft op dat gebied én die kennis over weet te brengen, kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie.
Om te zorgen dat warmtepomp-systemen foutloos en dus energiezuinig worden geïnstalleerd is een vakkundige opleiding zeer gewenst.
Opleidingscentrum GO in Ede:
https://www.opleidingscentrum-go.nl/aanbod/warmtepompen
Met de volgende trainingen:
Training | Collectieve warmtepompen in woningen
Training | Grondgebonden warmtepompen in de utiliteitsbouw
Training | Individuele warmtepompen voor woningen en kleine utiliteit
Training | Lucht/water warmtepompen voor woningen
Training | Ontwerpen en installeren van lucht/lucht warmtepompsystemen voor utiliteit
Training | Servicemonteur warmtepompen en warmteboilers
Training | Warmtepompen - Basistraining voor aspirant ontwerpers
Training | Warmtepompen - Basistraining voor monteurs
Ook in België zijn er opleidingen:
https://www.odisee.be/permanente-vorming/T-Bouw%20en%20energie/S-Installatietechnieken%20HVAC/OAE
Ontbreekt eventueel uw opleiding ? Laat het ons weten.