Vloerverwarming vs radiatoren in een warmtepomp installatie

Vloerverwarming nemen bij een warmtepomp, of gewoon de radiatoren laten zitten ? 


Als het je lukt om met een gemiddelde temperatuur van 50 °C je woning warm te krijgen met de bestaande radiatoren kun je om naar een warmtepomp!  Je gaat dan straks uit van een 55/45 systeem. 55 °C aanvoer bij een buitentemperatuur van – 10 °C. (retour 45 °C) .

 

Is het interessant om meteen vloerverwarming te nemen?

Ja, dit geeft een hoog comfort en minder energiekosten.

 

Maar of het voor jou de moeite waard is?

Wellicht geeft het leggen van vloerverwarming zoveel gedoe dat je dat liever niet doet. Vaak moeten vloeren worden uitgebroken (dat is beter dan leidingen in laten frezen).  En nog iets anders: stel dat jouw woning geen kruipruimte heeft en de begane grondvloer recht  bovonop zand of klei is gestort.  Dan wordt het ook nog lastig om de vloer voldoende te isoleren. Je verliest dan met vloerverwarming warmte naar de grond onder je woning.  Je kan dan wellicht gewoon je radiatoren laten zitten!

 

Laten we eens een voorbeeld pakken en met het rendement gaan rekenen.

We nemen als voorbeeld een woning met een warmteverlies van 6 kW, onze voorbeeld woning van bouwjaar 2000 heeft een gemiddelde RC (isolatie waarde) van 3 en behoeft voor verwarmen 1550 vollasturen per jaar. 

 

Onze keuze is gevallen op een lucht/water warmtepomp en bij het Energie-label treffen we deze gegevens:


rendementsverschil voorbeeld

 

 

Vloerverwarming: 

Per jaar is 1550 vollastuur x 6 kW =  9300 kWh aan energie nodig om deze woning te verwarmen.
In de afbeelding van een bepaalde warmtepomp zien we een rendement van 200% bij een gewenste aanvoertemperatuur van 35 °C.  Om tot het SCOP getal te komen moeten we het getal 200 delen door het Europees bepaalt rendement van de elektriciteitscentrale 40%.  Dit geeft SCOP 5. 


9300 kWh : SCOP rendement 5 = 1860 kWh uit het net bij vloerverwarming.

Stel dat een kWh € 0,30 kost (gebruik uw eigen tarief) 
Met vloerverwarming 1860 kWh x € 0,30 = € 558, -  aan jaarlijkse energiekosten voor verwarming. 

 

Radiatoren:

In dezelfde afbeelding zien we ook een rendement van 139 % als we in de winter verwarmen met een aanvoertemperatuur van 55 °C met radiatoren. Het warmteverlies veranderd niet dus nog steeds 9300 kWh nodig, maar nu met een SCOP van (139 : 40)  3,475 geeft

9300 kWh : 3,475 = ) 2676 kWh uit het net bij radiatoeren. 
2676 kWh x € 0,30 = € 802,80 

 

Verschil:

Het verschil op de energierekening is, in dit voorbeeld, afgerond € 245,-  per jaar. Dat je met vloerverwarming, aan energiekosten, goedkoper uit bent dan met radiatoren. 


SWW, warmtapwater

Tapwater hebben we buitenbeschouwing gelaten. Dit heeft immers niets met het afgiftesysteem te maken, beide is dezelfde boiler op dezelfde temperatuur. 

Om toch iets te zeggen, stel dat er in de woning 3 personen wonen (douche)  dan is circa 2300 kWh energie per jaar nodig voor tapwater. Het rendement voor tapwater lezen we ook af namelijk 108%. In SCOP uitgedrukt wordt dit 108 x 40% =  2,7

 

Voor tapwater is dan uit het net 2300 kWh : rendement 2,7 = 851 kWh nodig. 
Dat zouden we ook nog met € 0,30 kunnen vermenigvuldigen = € 256,- voor tapwater per jaar. 

 

 

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, maandag 27 mei 2024

Pagina: - Vloerverwarming vs Radiatoren
Tags:vloerverwarming, vs, vergelijk, radiatoren, warmtepomp, kosten, energie, besparing
Beschrijving: Met vloerverwarming betaal je minder energiekosten dan met radiatoren. Maar soms weegt de besparing niet op tegen de kosten die je moet maken om vloerverwarming te realiseren.