De Ventilatielucht/water warmtepomp

ventilatieluchtwaterwarmtepompEen ventilatielucht warmtepomp maakt gebruik van, de naam zegt het natuurlijk al, ventilatielucht als bron voor de warmtepomp.

In elke woning moet voldoende ventilatie zijn, zeker nu we de woningen kierdicht aan het maken zijn. Het is dus nodig dat dagelijks voldoende verse lucht in onze woning wordt binnengebracht. Als er verse lucht binnen moet komen, betekend dat natuurlijk ook dat er ‘minder verse’ lucht moet worden afgevoerd. Immers anders wordt ons huis een ‘ballon’ met overdruk.
Als u mechanische ventilatie heeft wordt door middel van een ventilator box (meestal hangt deze op zolder) lucht uit uw woning aangezogen en naar buiten afgevoerd. Omdat er onderdruk in uw woning ontstaat komt op dat zelfde moment verse lucht van buiten uw woning binnen. Meestal door rooster in een raam. Maar dat kunnen ook muurroosters zijn.

 

In plaats van de warme lucht 'weg te gooien' gebruikt u hem.

De lucht uit uw woning van 20°C verdwijnt dus zomaar naar buiten, en in de winter komt koude lucht uw woning binnen.
We kunnen er ook voor kiezen om de lucht die uit de woning komt te gebruiken. Er is namelijk energie uit te halen. Als de transmissie van de woning rond de 3 kW is (een kleinere zeer goed geïsoleerde woning) is met een goed rendement de woning te verwarmen met een ventilatielucht warmtepomp.

 

In de praktijk zien we dat dit type toestel toegepast wordt in woningen tot ongeveer zo’n 5 kW transmissie.  Anders gezegd bij woningen van maximaal 100 m² vloeroppervlak GO  met een isolatie waarde van RC5 of beter.  Dat zijn woningen van na 2010, of oudere woningen die zeer goed zijn na-geïsoleerd.
Vaak zit in of buiten de ventilatielucht-warmtepomp ook een elektrisch element. Dit kan ingezet worden om op zeer koude dagen te helpen (bij -10°C  buiten) maar ook voor desinfectie van de boiler.

 

 

Ventilatielucht-water-warmtepomp

Afbeelding: Een voorbeeld opstelling van een ventilatielucht/water warmtepomp.
De ventilatielucht/water warmtepomp is voor goed geisoleerde kleinere woningen prima toe te passen.

Waarom wordt een ventilatielucht/water warmtepomp niet toegepast in grotere woningen?

Dat is eigenlijk vrij eenvoudig te verklaren: In de afgezogen ventilatielucht zit energie, die energie gebruiken we om de warmtepomp te voeden aan de bronzijde.  Om voldoende energie te hebben moet er dus ook voldoende worden afgezogen. Als je netjes aan de norm voldoet m.b.t. het afzuigen van lucht in een woning, kun je er net genoeg energie uit winnen om een transmissie tot 4 kW redelijk te dekken.   Zou je meer vermogen nodig hebben voor je woning, dan moet er ook meer lucht worden afgezogen uit de woning, maar daar waar je lucht afzuigt moet ook weer lucht de woning binnenkomen. In de winter komt er koude lucht de woning binnen en die moet ook weer worden verwarmt tot 20°C woning temperatuur.  Meer lucht aanzuigen betekend dus meer lucht verwarmen in de woning. En boven de 4 kW transmissie loopt die verhouding scheef. Dan haal je te veel koude lucht naar binnen die je vervolgens ook weer moet verwarmen, dan behaal je op dat moment niet meer het beoogde gunstig rendement. Vandaar dus alleen een toepassing in goed geïsoleerde woningen tot zo’n 100 m² gebruiksoppervlak.

 

Het rendement van een ventilatielucht/water warmtepomp

Het jaar rendement SPF voor verwarming zit rond de 175% , of wel in SCOP uitgedrukt rond de 4,3
Voor tapwater is het SPF rond de 110%, of wel in SCOP uitgedrukt 2,75, een voor tapwater productie normaal rendement.

Lees de productspecificatie van het door u beoogde model er op na.

 

Voor- en nadelen van een ventilatielucht/water warmtepomp

 

Voordelen

 • U gebruikt de verwarmde ventilatielucht nuttig, voor deze verdwijnt.
 • Er hoeft buiten geen bron geboord te worden en geen ventilatiekast met geluid te worden geplaatst
 • In combi uitvoering, met tapwater onder een mantel, redelijk compact op te stellen
 • Beter rendement dan elektrische boiler, elektrische ketel  of gasketel
 • Van het gas af en klaar voor de All Electric toekomst
 • Minder energiekosten dan bij aardgas
 • Vervangt meteen de ventilatiebox
 • Met PV panelen kunt u geheel of gedeeltelijk het verbruik van stoom afdekken

Nadelen:

 • Minder goed rendement dan bij een warmtepomp op bodem energie
 • Geen koeling, anders dan extra ventileren in de nacht
 • Geluid van warmtepomp binnen in huis (zorg voor goede opstelling, dan ervaart u geen last)
 • Naar gelang de woning moet u een maal per maand het luchtfilter even reinigen (of vervangen)

 

Ventilatielucht/water warmtepomp met balans ventilatie

Ook als je nu balans ventilatie hebt, ook wel een WTW of kruiswisselaar genoemd, kun je kiezen voor een ventilatielucht/water warmtepomp. Ook hier geld dat het toe te passen is in woningen van maximaal 100 m² vloeroppervlak GO  met een isolatie waarde van RC5 of beter.  Dat zijn woningen van na 2010, of oudere woningen die zeer goed zijn na-geïsoleerd.


Een WTW unit is een unit waarbij de lucht die de woning uitgaat, middels een wisselaar wordt gekruist met de lucht die de woning inkomt. De lucht zelf komt niet met elkaar in aanraking, maar middels een systeem zit als het waren het kanaal uit tegen het kanaal in .  Hierdoor draagt de afgezogen lucht van 20ºC uit de woning warmte af aan de koudere lucht van buiten die binnenkomt in de woning.  We noemen dat balans ventilatie omdat er net zoveel lucht binnen moet komen als er uit gaat natuurlijk.

 

Een dergelijk systeem is ook te bedenken met een ventilatielucht-water warmtepomp:

 

ventilatielucht-water-warmtepomp-balans-systeem-wtw

 

De warmte die de warmtepomp aanmaakt wordt gevoerd over een wisselaar waardoor de koude lucht van buiten naar binnenkomt. De temperatuur in het inblaaskanaal wordt gemeten en een klepje zorgt ervoor dat er precies genoeg warmte is om de lucht op bijvoorbeeld 19ºC naar binnen te laten komen.  In het kanaal doet het dan ook nog wat warmte op van de woning.

De ventilatoren verplaatsen beide dezelfde hoeveelheid lucht.  Ze lopen 'synchroon' met elkaar. In deze installatie is de
woning dus potdicht en zitten er ook geen roosters meer in de ramen.  Verse lucht komt door kanalen naar binnen.

Je ziet in het plaatje dat de aanvoer van warm systeem water nog voor de driewegklep zit. Zowel tijdens tapwater-bedrijf als verwarmingsbedrijf kan de inkomende lucht warm worden gemaakt.

 

ventilatielucht-water-warmtepompen

 

Plaatje: beide systemen naast elkaar.  Warmtepomp-tips.nl

 

 

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, woensdag 26 januari 2022

Pagina: - ventilatielucht-water-warmtepomp
Tags:ventilatielucht, water, warmtepomp, woning, box, afzuig, rendement, toepassing, voorbeeld,
Beschrijving: Een ventilatielucht/water warmtepomp maakt dankbaar gebruik van de warme ventilatielucht uit de woning die anders zomaar ongebruikt naar buiten zou verdwijnen, voor kleinere goed geïsoleerde woningen een prima keus.