Aan/uit warmtepomp verdwijnt langzaam van het toneel.

Administrator (admin) on 09.11.2019

de inverter gestuurde warmtepomp voert de boventoon

9 november 2019.

Aan/uit warmtepomp verdwijnt langzaam van het toneel.

In de markt merken we op dat veel warmtepompfabrikanten langzaam overgaan naar modulerende compressoren. De aan/uit compressor verliest duidelijk aandeel en dat is natuurlijk niet voor niets;

 

De huidige generatie scroll compressoren met inverter/ frequentie regelaars kan gemiddeld tussen de 25- en 100% moduleren.  De elektronica hiervoor wordt steeds betrouwbaarder.  Door deze glijdende sturing kan in het voor- en najaar een kleiner vermogen worden aangeboden, dan in de winter. De installatie krijgt dus precies wat het nodig heeft. Een ander bijkomend voordeel is dan natuurlijk dat de compressor veel minder starts en stops hoeft te maken, wat weer goed is voor de levensduur van de warmtepomp.  Door toepassing van de modulerende scroll compressor kan ook het buffervat, in een volledig na-geregelde installatie, wat kleiner worden gekozen, immers je hoeft niet het vollastvermogen van de warmtepomp te garanderen, maar slechts een deel daarvan.

 

Als regel voor de buffer kan hier bijvoorbeeld (vaak door de warmtepomp fabrikant) worden gesteld :

(Minimaal vermogen + helft van het modulatie gebied) x 20 liter is de gewenste buffer inhoud.


Een voorbeeld: Een warmtepomp van 8 kW die tot 2 kW terug kan moduleren.

  • Het minimaal vermogen is dus 2 kW
  • Het modulatie gebied is dus van 2 tot 8 = 6kW, daar de helft van is 3 kW.
  • minimaal vermogen 2 kW + helft modulatie gebied 3 kW = 5 kW x 20 liter is 100 liter buffer, als het systeem volledig is na-geregeld.

Beredenerend: Een inverter kan niet in 1 seconde terug moduleren, dit gaat langzaam glijdend. Een afgifte systeem kan vaak wel in 1 seconde dicht lopen. Omdat we niet weten waar de warmtepomp tijdens het dichtlopen van de groep(en) in zijn modulatie zit, houden we rekening met de helft van dat gebied + het minimum natuurlijk.

 

Als voorbeeld om het voordeel van ‘moduleren’ begrijpend te maken wordt vaak een auto genoemd die van A naar B moet over een 25 km lange weg met diverse stoplichten. Het is dan niet economisch om steeds vol gas naar het volgende stoplicht te rijden, daar te remmen en te wachten op groen om vervolgens weer vol gas verder te gaan. Beter is het om rustig te rijden op de snelheid waarbij alle lichten groen zijn (zogenaamde groene golf) dat verlaagt het brandstof verbruik en is tevens beter voor de auto.

inverter gestuurde compressor van een warmtepomp

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zondag 21 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.