Gemeentehuis Voorst krijgt ijskelder voor kristallisatie energie.

Administrator (admin) on 02.04.2021

ijsbuffer, warmtepomp, bodemenergie, ijskelder, Voorst, Twello,

April 2021, Gemeente Voorst krijgt warmtepompinstallatie met ijskelder.

Bron: De Stentor / SolarEis

Vooral in Duitland wordt regelmatig gebruik gemaakt van een ijsbuffer als bron voor de warmtepomp, inmiddels een beproeft concept.  Maar in plaats van een woning kun je dit principe natuurlijk ook 'groter' maken.

Ijsbuffer warmtepomp

 

In de gemeente Voorst (Twello) gaat men het Gemeentehuis voorzien van een dergelijk systeem.

 

Naast het bestaande gemeentehuis, wat helemaal wordt gestript en opnieuw wordt aangekleed,  komt een forse ijskelder.  Deze betonnen constructie is momenteel niet te missen op het bouwterrein (foto). Over een tijdje wordt de kelder afgedekt en is er alleen een deksel te zien. Deze manier van verkoelen en verwarmen van een gebouw wordt hier door het bedrijf SolarEis geïnstalleerd.

ijskelder

Afbeelding: De Stentor.

 

In een soort cilindervormige betonnen bak komt ongeveer 350.000 kubieke liter water. Daarvan wordt ijs gemaakt. Die warmte die daarbij vrijkomt verwarmt het gemeentehuis in de winter en in de zomer zorgt het smeltende ijs voor verkoeling. ,,Het werkt perfect. We hebben al meerdere van dit soort systemen draaien’’, aldus SolarEis-directeur Vincent Berkhout in het interview met de Stentor.


De betonnen bak wordt dus gebruikt als bron voor een (of meerdere) warmtepompen.  Uit het water in de bak wordt energie onttrokken voor verwarming, zoveel energie dat het water overgaat in ijs.  Tussentijds kan in de winter de bron worden geregenereerd d.m.v bijvoorbeeld thermische zonenergie zodat meer warmte kan worden onttrokken en opnieuw ijs kan worden aangemaakt.  In de zomer kan er met de koude in de buffer beperkt verkoeling worden geboden.

 

Uiteindelijk komt het neer op een goede balans tussen zomer- en winter energievraag. 

 

De omzetting van water naar ijs en omgekeerd kan veel energie bevatten, men noemt dit ook wel krisallisatie energie.

Kristallisatie is de die energie die bij water naar ijs en omgekeerd in de overgangsfase van 0°C naar -0°C vrijkomt.
De hoeveelheid energie die hier vrijkomt is evenveel als nodig is om water van 0°C naar 80°C op te warmen én andersom. Door het samenspel van warmtewinning en regeneratie kan er in de verwarmingsperiode herhaaldelijk gebruik worden gemaakt van de kristallisatie energie. Kristallisatie energie is vrijwel onbeperkt. Aan het einde van het stookseizoen is het ijs (thermisch restproduct) ter beschikking voor vrije koeling.

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, woensdag 22 januari 2025

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.