Legionella en verkeerde zuinigheid in coronatijd ?
Verkeerde zuinigheid in Coronatijd ?
Omdat sommige sportscholen en zwembaden gesloten zijn, of zwembaden alleen open zijn voor zwemles en er daar niet gedoucht mag worden, worden soms de boilers / warmwatervoorraad en circulatiepompen uitgeschakeld. Met het oog op legionella (veteranenziekte) is dat eigenlijk niet wat je wil. De boiler koelt dan immers langzaam af en wordt een broedplaats voor legionella. Tussen de 25- en 50 graden Celsius is dit het geval. Boilers die wel aan blijven staan kennen natuurlijk een warmteverlies, naargelang de leeftijd kan dit oplopen. Boilers werden vroeger minder goed geïsoleerd dan tegenwoordig. Maar ook een nieuwe goed geïsoleerde boiler verliest nog steeds warmte. Per dag kost het dan toch steeds weer energie om de boiler, die momenteel niet gebruikt wordt, boven een bepaalde temperatuur te houden. En omdat er in deze Corona tijd niet veel geld binnenkomt van klanten is de keuze dan al snel gemaakt om de boiler uit te zetten.
Als je dit doet moet je de eerste keer voor gebruik de boilers extra heet opstoken. Daarnaast zul je alle leidingen gedurende langere tijd (> 20 minuten) goed moeten spoelen met warm water (boven de 65 graden Celsius).
Overigens als je de boilers wel aan laat staan is het goed om minimaal één maal per week ook de douches aan te zetten, zodat ook de leidingen daar worden gedesinfecteerd.
De keuze is aan u samen met de sportschool Maar weet wat je doet.
Bij nieuwe boilers zit een energielabel (ERP label) die het stilstand verlies aangeeft.
Bovenstaande boiler heeft een stilstandverlies van 111 Watt.
Als we dit vermenigvuldigen met 24 uur is dit dus 2664 Watt/uur per dag.
Of wel afgerond 2,7 kWh.
Bij een warmtepomp met een tapwater COP van 2,5 kost dit dan 2,7 : 2,5 = 1,08 kWh uit het 'stopcontact'.
Bij een HR-ketel op aardgas (netto inhoud 8,8 kWh per m³) kost dit dan 2,7 : 8,8 = 0,3 m³ gas per dag.
Echter gaat in zwembaden en sportgebouwen het meeste verlies zitten in de circulatieleiding waardoor tapwater wordt rondgepompt. Die leiding functioneert als een ‘kachel’ naar de omgeving.
Je kunt middels de bekende formules berekenen wat dit kost, maar een andere makkelijkere mogelijkheid is natuurlijk om het verschil op de kWh (of m³ bij gas) op de energiemeter te vergelijken tussen 2 dagen aan en 2 dagen uit.
Als je de installatie uit zet, zorg dan voor een goede opwarming en langere tijd spoelen van de installatie voordat deze weer in gebruik wordt genomen.
Meer info over legionella treft u hier https://warmtepomp-tips.nl/relevant/legionella/
Newer topics:
Boilerinhoud niet meer te volgen voor de installateur?De minimaal boiler inhoud is onlangs door Woningborg aangepast, en wat heeft een douche WTW daar mee van doen? Avondklok voor warmtepomp leidt soms tot meer energieverbruik of andere vermogenskeuze.
De avondklok voor een warmtepomp leidt soms tot meer energieverbruik of andere vermogenskeuze.