Grootschalig monitoringstraject warmtepompsystemen

Administrator (admin) on 24.09.2019

September 2019, Bron: RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in de praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.

 

Ieder huishouden met een warmtepomp kan zich aanmelden voor het monitoringstraject op www.installatiemonitor.nl. Voorwaarde is dat er een slimme energiemeter in de woning aanwezig is. Daarmee kunnen we de meterstanden uitlezen. Daarnaast hebben we een aantal aanvullende gegevens nodig, zoals het woningtype, de aanwezige installaties en de samenstelling van het huishouden.


CO2-uitstoot en infrastructuur

Uit alle verkregen data kunnen we bijvoorbeeld het gemiddelde rendement van een warmtepompsysteem bepalen. Ook kunnen we zien hoe verbruiksprofielen elektriciteit en gas veranderen als in woningen een warmtepomp toegepast wordt.

Deze informatie is van belang om beleid rondom CO?-uitstoot te kunnen maken en aan te passen. Netbeheerders kunnen op basis van deze gegevens een betere inschatting maken van toekomstige veranderingen in energieverbruik en van de aanpassingen die nodig zijn aan infrastructuren.

 

Het onderzoek loopt tot en met 30 juni 2021. Alle verbruiksgegevens worden beveiligd opgeslagen met een niet-herleidbare code. Adviesbureau BDH coördineert namens RVO.nl het onderzoek en krijgt daarbij ondersteuning van Enpuls, GasTerra, GasUnie, Liander, N-Tra, Stedin en Techniek Nederland.
 

U kunt zich aanmelden via www.installatiemonitor.nl. Bent u als woningcorporatie, projectontwikkelaar, fabrikant/installatiebedrijf van warmtepompen betrokken bij een warmtepompproject? En wilt u met dit project meedoen aan het onderzoek? Stuur dan rechtstreeks een mail naar info(@)installatiemonitor(punt)nl. Of neem contact op met RVO.nl via felix(punt)lacroix(@)rvo(punt)nl.

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zaterdag 20 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.