Warmtepomp is een tussenoplossing ?

Administrator (admin) on 04.10.2019

Bron: Gawalo / Solenco /  Scheurleer en de Wit
4 oktober 2019

Met een omkeerbare brandstofcel en speciale boiler draait de eerste Nederlandse waterstofwoning alle seizoenen op groene energie. Het dorpje Stad aan ’t Haringvliet krijgt de primeur.


Het betreft een gemiddeld rijtjeshuis, dat op 11 september zal worden geopend. Projectontwikkelaar Jean Paul Scheurleer en projectmanager Marijke de Wit van projectontwikkelaar Wonen Op Flakkee kennen de experimenten met waterstof in de woningbouw, zoals in Rozenburg en op Ameland. Maar daar gaat het om collectieve verwarming en wordt de waterstof als alternatief voor aardgas verbrand in een gas-hr-ketel die is omgebouwd voor waterstof.

Het duo heeft echter gekozen voor een brandstofcel en een katalytische boiler voor de woning. “Goed geïsoleerd , met vloerverwarming, warmteterugwinning en dertig zonnepanelen op het dak. Maar dat is nauwelijks bijzonder te noemen,” zo stel Scheurleer. “Zo worden woningen vandaag de dag gebouwd.”


Volgens Scheurleer en De Wit is waterstof de oplossing om alle seizoenen met duurzame energie te kunnen overbruggen. Warmtepompen zien ze als een tussenoplossing. En elektrische batterijen kunnen misschien op termijn twee weken zonder zon overbruggen, maar nooit een hele winter. Volgens het duo is off-grid waar we onvermijdelijk op afstevenen.  En dat lukt met woningen die de overtollige zonne-energie uit de zomermaanden omzetten in waterstof. Ondanks de omzettingsverliezen die daarbij optreden. “Een kwestie van voldoende zonnepanelen monteren.”
Scheurleer verdiepte zich de afgelopen jaren intensief in de mogelijkheden van waterstof, bezocht projecten en woonde congressen bij. Gaandeweg werd hem steeds duidelijker welke rol waterstof zou moeten spelen. Tegelijkertijd nam zijn verbazing toe dat er vooral over wordt gepraat maar zo weinig concreets wordt uitgeprobeerd. Gaandeweg ontstond het idee om er dan zelf maar mee aan de gang te gaan.


Eén van de partijen die de ontwikkelaars op hun zoektocht tegenkwamen was de Belgische fabrikant Solenco. Directeur Hugo Vandenborre is al zijn hele carrière bezig met waterstof. De Vlaming bleek aan een opstelling te werken, die vrijwel overeenkwam met wat Wonen op Flakkee voor ogen stond. Samen ontwikkelden ze de ideeën verder en zo ontstond de zogeheten Powerbox.
 De Powerbox van Solenco produceert lokaal waterstof, slaat die op en genereert via een omkeerbare brandstofcel uit de opgeslagen waterstof weer warmte en elektrische energie op het moment dat er vraag is. Het geïntegreerde apparaat zou het formaat hebben van een Amerikaanse koelkast.  De fabrikant claimt bij de productie van warmte en elektriciteit uit de opgeslagen waterstof een rendement te halen van 95 procent. Verder is voorzien in waterstofopslag met een capaciteit van 1.200 liter (bij 30 bar, red.).


Plannen voor een vervolg zijn er ook al. Nog dit jaar hopen Scheurleer en De Wit bekend te kunnen maken dat ze een wijk met minimaal 250 waterstofwoningen gaan ontwikkelen. Dat die op het eiland Goeree-Overflakkee komen te liggen,  gezien de naam van het bedrijf, willen ze niet bevestigen. “Onze aandeelhouder, Mourik, heeft grondposities in het hele land”, benadrukt Scheurleer. De nieuwe wijk moet in elk geval over vijf jaar klaar zijn.”


Die waterstofwijk zal vermoedelijk wel als een collectief systeem worden aangelegd. De rendementen zijn dan hoger en terugverdientijden korter. De opslag van de waterstof en waarschijnlijk ook de productie ervan zal dus op een centrale plek in de wijk plaatsvinden. In de woningen komt dan een kleinere versie van de Solenco Powerbox, zonder de elektrolyser om waterstof te maken. Scheurleer en De Wit geloven zo sterk in het concept met Solenco, dat ze er een speciaal bedrijf voor hebben opgericht: Hylife Innovations. Dat moet het complete woon- en wijkconcept ook beschikbaar maken voor andere ontwikkelaars.

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zondag 8 september 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.