Nederlandse woningen en gebouwen zijn nog ver verwijderd van de eisen uit het klimaatakkoord

Administrator (admin) on 02.10.2019

2 oktober 2019: Nederlandse woningen en gebouwen zijn nog ver verwijderd van de eisen uit het klimaatakkoord. Alleen Almere doet het goed. Bron: GAWALO / Ingenieursbureau Sweco / Rijksoverheid

Nederlandse woningen en gebouwen zijn nog ver verwijderd van de eisen uit het klimaatakkoord. Van de vijftien grootste Nederlandse gemeenten heeft alleen in Almere de meerderheid van de gebouwen minimaal energielabel B. Alle andere gemeenten zitten daar ver onder, blijkt uit een inventarisatie van ingenieursbureau Sweco.

 

Energiezuinige woningen
Amersfoort en Utrecht doen het ook nog behoorlijk met beide ruim een derde woningen met minimaal een B-label. Beide steden hebben een redelijk grote nieuwe stadswijk waardoor het percentage energiezuinige woningen is opgekrikt

 

Top 15:

top 15 steden
 
Veel woningen C-label
Vrijwel alle grote steden hebben een grote hoeveelheid woningen met een C-label. Dit zijn woningen die in de jaren zeventig en tachtig zijn gebouwd. Uitzonderingen daarop zijn Amsterdam, Haarlem en Den Haag waar veel oudere woningen zijn. Ook Groningen en Nijmegen, die een relatief grote historische binnenstad hebben, scoren slecht.

Toch kan de situatie snel veranderen. “Een duurzame bron voor verwarmen van de woning of gebouw kan snel leiden tot labelverbetering, naast isoleren en zonnepanelen. Van de 15 grootste gemeenten zijn 10 gemeentes op dit moment al voorzien van een relatief grootschalig warmtenetwerk, waarbij de meesten volop in ontwikkeling zijn voor uitbreiding en verduurzaming van de bron, verwacht wordt dat deze ontwikkeling op korte termijn zal leiden tot energielabel-verbeteringen bij alle gemeenten. Daarnaast is het van belang dat de overheid meer sturing geeft aan het verbeteren van de label-registratie, zodat nog meer inzicht ontstaat in deze.

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zaterdag 20 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.