NIBE koopt Itho-Daalderop

Administrator (admin) on 12.06.2023

Nibe koopt Itho-Daalderop

12-juni-23: Het Zweedse NIBE neemt het Nederlandse Itho-Daalderop over.

Op de website van NIBE (.com) is vandaag aangekondigd dat NIBE voor 640 Miljoen Euro het Nederlandse bedrijf Itho-Daalderop voor 100% overneemt. NIBE verstevigt hiermee haar positie als Europees marktleider warmtepompen.


April jl. vernamen we al dat het Amerikaanse Carrier voor 12 miljard het Duitse Viessmann gaat overnemen. 
De bedrijven in de klimaatsector, waar o.a. warmtepompen worden geproduceerd, worden dus steeds groter. 
Men ziet duidelijk kansen voor de toekomst.  Vandaag dus het nieuws van NIBE.

 

NIBE is, ook door overnamen, o.a. al eigenaar van Watterkotte-, Alpha Innotec- en CTC- warmtepompen.

Ook de Nederlandse importeur van Alpha Innotec; Nathan is in handen van het Zweedse NIBE.

 

Het persbericht zoals het vandaag op de site van NIBE.COM is te lezen:

 

 

NIBE neemt Nederlandse Groep Climate for life (CFL) over

 

NIBE Industrier AB heeft een overeenkomst getekend om 100% van de aandelen in de Nederlandse Group Climate for life (CFL) over te nemen van haar huidige aandeelhouders, waaronder meerderheidsaandeelhouder Parcom en haar mede-investeerder Smile Invest.

CFL is een succesvolle ontwikkelaar, producent en verkoper van energiezuinige oplossingen op het gebied van verwarming en koeling, warm water, ventilatie en regeltechniek (HVAC). CFL heeft een sterke positie in de Nederlandse woning- en utiliteitsmarkt en wordt gedreven door haar ambities op het gebied van energieneutraal wonen, een gerenommeerde speler met indrukwekkende kennis en een sterk productaanbod in boilers, warmtepompen en ventilatie.
 

Het bedrijf opereert via haar dochterondernemingen Itho Daalderop, Klimaatgarant en Exploitatie en is actief in Nederland en België. In 2022 had het bedrijf een jaaromzet van EUR 221 miljoen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Tiel in Nederland en is een combinatie van meerdere overnames en fusies. De vroegste wortels van het bedrijf gaan terug tot de oprichting van Daalderop in 1880.

 

“CFL en NIBE zijn beide bekende namen op het gebied van klimaatoplossingen met een sterk erfgoed, vergelijkbare bedrijfswaarden en cultuur, evenals een langdurige betrokkenheid bij de branche. De twee bedrijven hebben een overkoepelende geografische voetafdruk en zullen samen een van de grotere leveranciers van klimaatoplossingen in Europa zijn. Hierdoor kunnen de gecombineerde bedrijven een groter klantenbestand beter bedienen met innovatieve, duurzame en betaalbare kwaliteitsproducten”, zegt Gerteric Lindquist, CEO van NIBE Industrier.
 

“Bovendien zijn de twee bedrijven complementair qua productaanbod. NIBE is ervan overtuigd dat het hoogwaardige assortiment van CFL een zeer groot potentieel heeft in bepaalde segmenten waarin NIBE momenteel ondervertegenwoordigd is.”
 

Bas Korte, CEO van CFL; “Sinds 2000 richten wij ons op het verduurzamen van woningen met innovatieve klimaatoplossingen. We zijn uitgegroeid tot een sterke leverancier van warmtepompen, ventilatie en warm water. De groei die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd, is mede te danken aan het forse investeringsplan dat we samen met onze partner Parcom succesvol hebben uitgevoerd. Vandaag zijn we klaar voor een nieuwe groeispurt op lange termijn. We waren ervan overtuigd dat dit het juiste moment was om de krachten te bundelen met een strategische partner. In NIBE hebben we de partner gevonden die qua duurzaam DNA, bedrijfscultuur en langetermijnstrategie perfect bij ons past om onze ambities zowel in de Benelux als daarbuiten te helpen realiseren.”
 

Willem-Jan Merckel, Partner bij Parcom; “Tijdens ons partnerschap zette CFL zijn sterke groeitraject voort. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van haar productiefaciliteit in Tiel en de focus op en investeringen in R&D hebben onder andere geleid tot de introductie van een nieuwe warmtepomp gericht op de woningmarkt. We zijn ervan overtuigd dat NIBE de juiste partner is voor CFL om haar groeipad te versnellen en we hebben er alle vertrouwen in dat CFL een belangrijke rol zal blijven spelen bij het verduurzamen van de woningmarkt.”
 

CEO Bas Korte en CFO David Eddes blijven op hun post om een soepele overgangsperiode tegen eind 2023 te garanderen en zullen daarna CFL blijven ondersteunen. Het is de bedoeling dat Kerst Algera per 1 januari 2024 het roer overneemt als CEO en Ingmar den Blanken als CFO.
 

De ondernemingswaarde van 640 miljoen EUR voor 100% van het aandelenkapitaal komt overeen met een EV/EBITDA-veelvoud van 13,6x, gebaseerd op een voorspelde EBITDA 2023 van 47 miljoen EUR, en exclusief potentiële synergieën. NIBE financiert deze transactie uit direct beschikbare middelen.
 

De transactie blijft onderworpen aan de gebruikelijke goedkeuringen van de betrokken mededingingsautoriteiten en het toepasselijke overleg met de werknemers. Het bedrijf zal deel uitmaken van de business area NIBE Climate Solutions en consolidatie met NIBE zal naar verwachting plaatsvinden vanaf 1 september 2023. Totdat dergelijke goedkeuringen en afronding van de transactie zijn verkregen, zullen de twee bedrijven onafhankelijk blijven opereren.
 

Delphi en Lexence hebben in verband met de overname gediend als juridisch adviseurs en ABN AMRO Corporate Finance en Mazars als financieel adviseurs van NIBE.

Voor meer informatie: Gerteric Lindquist, CEO en Hans Backman, CFO, +46 (0) 433 27 30 00
 

NIBE Industrier AB (publ) is verplicht om de informatie in dit persbericht bekend te maken onder de EU-verordening inzake marktmisbruik. Deze informatie is door bovenstaande contactpersonen ingediend voor publicatie op 12 juni 2023 om 08:45 CET.

 

'Climate for life' is een visie waar de Climate for life Group zich al jaren met hart en ziel voor inzet. Met als doel dat iedereen comfortabel, gezond en energiezuinig kan wonen. Deze visie wordt gerealiseerd door het ontwikkelen, produceren en verkopen van energiezuinige oplossingen

 

 

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zaterdag 20 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.