Sier-dakkappen warmtepomp geven vaak een slechter rendement.

Administrator (admin) on 30.05.2023

Sier-dakkappen warmtepomp geven vaak een slechter rendement.

Juni 2023: Sier-dakkappen warmtepomp bij dakmontage geeft vaak problemen.

Steeds meer zien we dat warmtepompen op het schuine dak van een woning worden geplaatst. 

 

Op Tweakers, daar waar technische fanaten samenkomen op het web, is een discussie ontstaan omtrent de invloed van een 'sierkap' of 'dakkap' die om de warmtepomp heen wordt geplaatst. 


Als installateurs vakgroepje begrijpen wij eigenlijk zo ie zo al niet wat een warmtepomp op een hellend dak doet?


Ja, we snappen de keuze natuurlijk wel:

  • Geen ruimteverlies in de woning
  • Toestel staat buitenbereik voor diefstal
  • Geen tot weinig geluidsklachten op die hoogte cq het wordt makkelijker om dan aan de geluidseisen te voldoen.

 Omdat een warmtepomp geen mooi gezicht is op een dak zijn er diverse bedrijven die 'markt zien' en fraaie omkastingen hebben bedacht om over de warmtepomp heen te plaatsen. Eigenlijk min of meer uit 'visueel aspect' geboren. 


Vaak zijn het grote projecten waar 'snel verdienende' installateurs, al dan niet op verzoek van een architect, warmtepompen op een hellend dak plaatsen. Na oplevering gaan ze naar de volgende klus en toekomstig onderhoud laten ze aan een ander. 

 

Waar vind je dan later een installateur die onderhoud wil uitvoeren aan de warmtepomp op dak ?  Het is vandaag de dag zo ie zo al moeilijk om een installateur te vinden om storingen op te lossen of onderhoud te doen aan warmtepompen, laat staan op een hellend dak.  Wij vinden ook dat een warmtepomp op een hellend dak geen oplossing is. 


De eerste klanten hebben de schrik van hun leven al gehad toen ze een factuur ontvingen voor het oplossen van een storing waarbij niet alleen de storingsmonteur maar ook 2 steigerbouwers (en de huur van een steiger) nodig waren. Of in een ander geval een kraan met bak is gehuurd.

 

o.a.  op Tweakers is men er achter gekomen dat een sier-dakkap het rendement van de warmtepomp negatief beïnvloed. 

Dit als vervolg op buren die gezamenlijk een Whatsapp groep hadden en hun verbruik elke week met elkaar deelde. Een van de bewoners had zijn 'sierkap' verwijderd en het voordeel zonder kap kwam al vrij snel aan het licht in het energieverbruik. Vergeleken met 'eerder' en met anderen. 

 

Naar aanleiding van deze discussie en waarnemingen zijn in een paar nieuwbouwwijken de kappen inmiddels al verwijderd door fabrikant / leverancier. 


In sommige gevallen is geconstateerd dat in de kap recirculatie plaats vindt. Een warmtepomp zuigt buitenlucht aan en haalt hier energie uit, dat betekend dus dat de lucht die aan de voorkant uitgeblazen wordt kouder is. 

Voor een warmtepomp geld dat hoe groter het verschil tussen de brontemperatuur (buitenlucht hier)  en doeltemperatuur (tapwater -of verwarmingsaanvoer) hoe minder goed het COP (rendement). 

Als de warmtepomp dus zijn eigen uitgeblazen 'koudere lucht' weer gaat aanzuigen gaat het COP omlaag, en de koudere aanzuiglucht geeft vervolgens een nog koudere uitblaas lucht die dan opnieuw weer wordt aangezogen (al dan niet gemengd).

 

Ook is geconstateerd dat sommige kappen te weinig lucht doorlaten, minder lucht maakt ook een slechter rendement. Immers als je dezelfde hoeveelheid energie uit minder lucht gaat halen, koelt die lucht per saldo meer uit, de verdamper temperatuur zal lager worden wat weer een lagere COP oplevert. 

 

De problemen kwamen vooral aan het licht toen de buitentemperatuur tot onder het vriespunt kwam en de warmtepomp flink aan het werk moest. Verschillende gebruikers ontdekten dat de buitensensor in de unit tijdens warmtepompbedrijf de temperatuur 8 á 9 graden te laag aangaf t.o.v. de daadwerkelijke buitentemperatuur. Hiermee werd de recirculatie vastgesteld.  


Dat de buitenunit zijn eigen uitgeblazen lucht aanzuigt, geeft een als het ware een kettingreactie. De ventilator gaat harder draaien en de unit zal soms sneller invriezen. Op het moment dat de warmtepomp gaat ontdooien blijft de 'waterdamp' vervolgens voor een gedeelte in de kap hangen, waardoor deze later weer eerder in kan vriezen omdat al het vocht weer door de ventilator wordt aangetrokken. Op het moment dat de verdamper onder 0°C komt vriest het vocht weer aan tegen de verdamper.

 

In weer een ander project gingen zelfs de ventilatoren van de warmtepomp stuk omdat er bij bepaalde winden teveel weerstand ontstond (tegen druk).  Wind door een warmtepomp heen is zo ie zo al niet iets wat je wil. Tijdens het 'ontdooien' wordt de ventilator veelal stil gezet om er voor te zorgen dat de warmte, gemaakt door het heetgas door de verdamper (wat dan even condensor is geworden, omdat het toestel zich zelf omkeert), niet wordt afgevoerd.  Sterke wind door het toestel tijdens ontdooien kan de warmte ongewenst afvoeren waardoor het ontdooi-proces mislukt.  Vandaar dat in bijna elk opstel-advies van de fabrikant staat dat de warmtepomp in de luwte moet staan. 

 


Onze mening: Plaats een warmtepomp niet op een hellend dak!

 

Zoek een plaats aan de gevel, op een platdak voor een muur, of in een tuin voor een muur of kleine schutting. Kijk daarbij wel of je de geluidsnorm dan nog kan halen. Overigens zijn er ook geluiddempende kasten (voor op een platdak of veld opstelling) waarbij geen recirculatie plaats kan vinden doordat in de kast afdichten zijn gemaakt die recirculatie voorkomen. 
Op die manier kan de installateur ook gewoon goed en veilig onderhoud doen aan de warmtepomp.

John,  juni 2023.

kappen op dak over de warmtepomp heenF
Foto van een willekeurig project met 'sier-dakkappen' over de warmtepomp. 
Het artikel hierboven en de getoonde foto horen niet perse bij elkaar. Indien u een kap over uw warmtepomp heeft neemt u het best contact op met de leverancier van de dakkappen (en eventueel ook de leverancier van uw warmtepomp). 
 

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, woensdag 22 januari 2025

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.