Omslagpunt warmtepomp vs ketel veranderd drastisch door plafondprijs Prinsjesdag.

Administrator (admin) on 21.09.2022

Omslagpunt  warmtepomp vs ketel veranderd drastisch door plafondprijs Prinsjesdag.

Blog, 21 september 2022 (dag na prinsjesdag). Omslagpunt wartepomp/ketel van slag. 

Aangepast op 5 oktober 2022.

Oktober 2022:

Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers vastgesteld. Er komt een maximumprijs van 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Deze prijzen gelden tot een maximale energieverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kilowattuur elektriciteit per jaar.
Voor € 1,45 heb je dus 8,8 kWh afgegeven energie bij aardgas.

Je kunt ook zeggen 1kWh energie bij aardgas kost (€ 1,45 : 8,8 =) € 0,1647 en bij stroom €0,40.

Als je deze op elkaar deelt, € 0,40 : € 0,1647 geeft dit: 2,42.  Dat is dan het FINANCIEEL SPF omslagpunt. 
Presteert je warmtepomp beter dan een SPF van 2,42 (en dat is al snel) dan betaal je met een warmtepomp minder energiekosten. 

 

September 2022:

Nu de inflatie ongekend hoog is en steeds meer gezinnen en bedrijven in de problemen dreigen te komen door de hoge energieprijzen, stelt het kabinet een tijdelijk prijsplafond voor gas en elektriciteit voor. Doel is hoognodige verlichting voor de energierekening te bieden.  Alles is er op gericht om zo snel als mogelijk is een prijsplafond in te stellen voor energie. Het betreft een tijdelijke maatregel die op 1 januari 2023 moet ingaan en tot het einde van het jaar doorloopt.  Het kabinet wil alle huishoudens helpen. Daarbij is de inzet dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het prijsplafond valt als zij blijvend energie besparen.  Er wordt een volumegrens voorgesteld van 1.200 m3 voor gas en 2.400 KWh voor elektra. Wat betreft prijs wordt gedacht aan een prijsplafond van maximaal € 1,50 voor gas en € 0,70 voor elektra. Mocht de ontwikkeling van de prijs uiteindelijk meevallen voor vaststelling van het plafond later deze maand, dan kunnen de plafonds nog worden verlaagd. 

Iedereen die meer betaalt dan het prijsplafond profiteert van een vastgesteld tarief. Door de volumegrens blijft de prikkel om energie te besparen aanwezig. Dat blijft belangrijk omdat er nog steeds minder gas beschikbaar is in Europa dan in voorgaande jaren. Voor een verbruik dat hoger is dan het plafond afdekt, moet wel de geldende marktprijs worden betaald.

Een voor volgend jaar voorgestelde verlaging van de energiebelasting gaat niet door wanneer het prijsplafond een feit is. Voordeel van een plafond is dat consumenten duidelijkheid hebben wat zij kwijt zijn aan hun energierekening bij een normaal of gemiddeld verbruik.

 

Omslagpunt warmtepomp /ketel wijzigt als genoemde getallen kloppen. 

Door deze maatregel gebeurt er wel iets vreemds: de politieke koppeling tussen elektra en gas pakt heel anders uit dan voorheen. 

Stroom wordt, in percentage, t.o.v. de eerdere koppeling, duurder dan gas. Tenminste als voor beide het vandaag genoemde plafond aan het eind van deze maand echt wordt aangehouden. 

Hiermee komt het omslag punt, bij welke SCOP een warmtepomp financieel interessant wordt t.o.v. de ketel (m.b.t. energieverbruikskosten)  ineens veel hoger te liggen, redenatie:
 

In 1 m³ Gronings aardgas zit op bovenwaarde 35,17 MJ, dit is gelijk aan 9,76 kWh
Een HR ketel verliest 10% hiervan, netto is dus 8,8 kWh over voor afgifte verwarming.

1 kWh Electra (genoemde plafondprijs) voor de consument is € 0,70 
1 m³ aardgas (genoemde plafondprijs) voor de consument is € 1,50

Voor € 1,50 heb je dus 8,8 kWh afgegeven energie bij aardgas.

Je kunt ook zeggen 1kWh energie bij aardgas kost (€ 1,50 : 8,8 =) € 0,17 en bij stroom €0,70.

Als je deze op elkaar deelt, € 0,70 : € 0,17 geeft dit: 4,1 !

 

Dat is het nieuwe  FINANCIEEL omslagpunt.
Bij een hogere SCOP dan 4,1 is een warmtepomp goedkoper in energiekosten.
Dit omslagpunt lag voorheen altijd rond de 2,2 !  

 

Een warmtepomp haalt een groot gedeelte  van de energie ‘gratis’ uit de omgeving.
Afgegeven energie : toegevoegde energie = rendement ((S) COP).

 

Een andere redenatie zou ook kunnen zijn: Mensen met een warmtepomp zitten altijd boven de 2400 kWh per jaar. Boven dit verbruik wordt het plafond los gelaten.  Met andere woorden:  Er is dan niet zoveel voordeel te behalen voor deze groep. Gelukkig hebben veel warmtepompbezitters vaak ook PV panelen, dan valt het wellicht toch nog mee. Eigen stroom is immers veel goedkoper (Zolang het salderen nog bestaat) .

 

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zaterdag 20 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.