Warmtepomp-schutting

Administrator (admin) on 17.09.2022

Een schutting als enerige bron voor de warmtepomp

Septemper 2022, Schutting als bron voor een warmtepomp ..

Deze maand, september 2022,  kwam de schutting in het nieuws als bron voor een warmtepomp. Bert Veenma, de bedenker, hoorde we bijvoorbeeld op BNR nieuwsradio enthousiast praten over dit concept.  

 

Midden in de nacht, zo vertelde Bert op de radio,  ontstond  het idee om een schutting in te gaan zetten als bron voor de warmtepomp.

Dit idee is natuurlijk min of meer afgeleid van Thermische- en PVT panelen. In 2016 was Bert en zijn team al bezig met Thermische Panelen op dak als bron voor de warmtepomp.  

 

Helemaal nieuw is dit 'tuin idee' overigens niet, want er zijn enkele particulieren die, om hun luxe villa heen, een hekwerk hebben laten maken met holle kokers waardoor brine (een water/glycol mengsel) stroomt als bron voor een bodem-energie warmtepomp.

Lamellen hekwerk hol

Die gebruiken hun tuinafscheiding, een beveiligingshekwerk, als energiebron in plaats van energie uit de bodem. Overigens heb je dan best veel hekwerk nodig om dit goed werkend voor elkaar te krijgen. Optisolar (Bert en zijn team) heeft nu een constructie bedacht waarbij heel efficiënt zoveel mogelijk warmte op een zo klein mogelijk oppervlak uit de buitenlucht kan worden gewonnen.

 

Warmtepomp-schutting

 

De afmetingen van een standaard schuttingdeel zijn 180 cm hoog en 200 cm lang. Om een 3 kilowatt warmtepomp te voorzien van de benodigde energie zijn twee van deze delen nodig (voor 6 kW dus 4). De schutting kan met delen van 100 cm worden uitgebreid naar gelang de warmtevraag van een gebouw. De schutting is modulair opgebouwd en kan zeer snel worden geïnstalleerd zonder ingrijpende aanpassingen aan de tuin.  En de buren betalen mee zou de rijdende rechter kunnen zeggen (maar niet heus natuurlijk).


Over de buren gesproken, je zal met hen wel wat af moeten spreken.  Je mag bijvoorbeeld geen gaatje boren in dit hekwerk om een 'tuinschilderij' op te hangen en liever ook geen 2e schutting er naast plaatsen.  Als de schutting niet vrij staat beperkt dat de energieopname van het paneel (waardoor je misschien meer delen moet plaatsen).  Als het buiten tussen de 0- en 6º C is kan het voorkomen, vooral bij nattig weer, dat er een laagje ijs op de schutting staat. Maar dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.  Al met al een leuk idee en mooie mogelijkheid.  Het grote voordeel is natuurlijk dat er buiten geen 'airco-achtig toestel'  hoeft te staan dat, door het draaien van de ventilator,  een zoemend geluid maakt. 

 

De energieschuttingdelen kunnen overigens ook in variabele lengtes aan een gevel worden bevestigd of zelfs als gevelafwerking dienen.  Op deze manier wordt het ook voor bedrijven zeer interessant om niet gebruikt beschikbaar oppervlak in te zetten voor de verduurzaming van het milieu en gelijktijdig een gezonde besparing op de energiekosten te behalen. De energiegevel is beschikbaar in variabele afmetingen. In dat geval staan de delen dus niet vrij in het veld opgesteld. Afhankelijk van de situatie is er dan natuurlijk wel meer oppervlakte nodig, per kW af te geven vermogen, om voldoende energie aan de buitenlucht te kunnen ontrekken.  Neem gerust contact op met Optisolar die, door proefopstellingen, inmiddels voldoende ervaring hebben opgedaan. 

 

Principe schema schutting als bron voor de warmtepomp

Een principe tekening, afbeelding van Optisolar, met een NIBE warmtepomp.  Wat ons opvalt is dat NIBE vaak wordt gekozen, bij nieuwe ontwikkelingen, zeker als er spraken is van een alternatieve bron. Ook Triple Solar, bekend van de PVT panelen, kiest over het algemeen dit merk.  Waarschijnlijk omdat, naast kwaliteit, de software van NIBE warmtepompen heel veel mogelijkheden biedt en veel daarvan naar wens is in te stellen. Het temperatuur traject aan de bron kant is voor bodemenergie natuurlijk anders dan het temperatuur traject  op het dak of in de tuin.

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, woensdag 22 januari 2025

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.