Duurzame Dongense wijk, Beljaart1, in de kou.

Het zijn meestal de projecten met een gezamenlijk bron waar het fout gaat.
In BNdeStem stond deze week een 2 pagina groot artikel over een wijk in de Brabantse plaats Dongen die maar niet warm wil worden. Bewoners zitten hier steeds in de kou. In deze wijk is een WKO (Warmte Koude Opslag) bron in de bodem gemaakt welke als bron dient voor de woningen. De ondergrondse opslag ‘bel’ in de bodem is ernstig vervuild door grond en een hoge grondwaterstand. Hierdoor is het ‘bronwater’ ernstig vervuild en zitten filters in de leidingen om de haverklap dicht. Dit resulteert in onvoldoende waterdebiet voor de warmtepomp en dus lage druk storingen, lage bronwatertemperaturen enz. De warmtepomp kan natuurlijk niet goed werken met een slechte bron. De beste oplossing is waarschijnlijk een individuele gesloten bron voor elke woning, maar men probeert eerst de WKO te verbeteren. Een centrale warmte-koudeopslag is lastige materie zo blijkt maar weer.
Onderstaand een plaatje, een WKO is alleen rendabel voor meerdere woningen. Voor een enkele woning is dit onbetaalbaar. Maar zoals bovenstaand art. aangeeft is een WKO een lastige materie.
Bron BNdeStem:
Een prachtige, moderne en vooral duurzame wijk had het moeten worden. Het liep anders. Bewoners van De Beljaart 1 in het Brabantse Dongen zuchten de komende maanden weer regelmatig onder de winterse kou. Dat doen ze al twaalf jaar. Opeenvolgende energiebedrijven slagen er maar niet in om de warmtevoorziening fatsoenlijk te laten functioneren.
Wat waren ze in Dongen trots toen de eerste spade de grond inging voor nieuwbouwwijk De Beljaart. Het nieuwe millennium was nog maar net enkele jaren oud en Dongen zou een grote stap voorwaarts maken. Als één van de eerste gemeenten in Nederland ging Dongen een nieuwe woonwijk bouwen die geheel van het gas af was.
Cleny Wijbenga kan erover meepraten. Ze woont al sinds 2008 aan de Stobbenveen in het oudste deel van De Beljaart. In projectontwikkelaarsjargon gaat het om fase 1 van De Beljaart. ,,De verwarming heeft het hier nooit goed gedaan. Heel vaak zitten wij zonder warm water en zonder centrale verwarming. Het is verschrikkelijk’’, zegt de moeder van twee jonge kinderen.
Bron van dit drama is het falende centrale warmte/koude opslag-systeem verderop in de buurt. De technische installatie ligt onder de grond in de Grauwveen, pal naast de koopwoning van buurtgenoot Rosalie Koolen. ,,Doordat in het verleden de waterkwaliteit in het collectieve verwarmingssysteem niet juist is beheerst, raakt het water in de installatie vervuild. Vervolgens wordt dat vuile water de woningen van De Beljaart ingepompt.
Je raadt het al: in onze huizen raakt de boel verstopt waardoor de verwarming uitvalt. In de winters is het in sommige woningen te koud en in de zomers te warm, want ook de koeling werkt om dezelfde redenen niet goed’’, zegt Koolen.
Energiebedrijf Eteck staat voor een moeilijke opdracht. Het warmteleidingsysteem in Beljaart 1 is volgens buurtbewoners, die zich baseren op deskundig onderzoek, op zijn minst onhandig aangelegd. Het zou gaan om een netwerk van min of meer rechte buizen in plaats van een cirkelvormige constructie. In dat laatste geval zouden de leidingen wat eenvoudiger door te spoelen zijn.
Eteck moet nu in het netwerk extra toegangen maken om het systeem goed te kunnen doorspoelen. ,,Het was handiger geweest als we meer opties hadden’’, zegt directeur Arjan Donker van Eteck.
De omwonenden hebben met Eteck en de gemeente Dongen afgesproken om een second opinion te vragen van een onafhankelijke deskundige. Zij willen zekerheid over de effectiviteit van de door Eteck voorgestelde oplossing. Donker kijkt dat nieuwe onderzoek met vertrouwen tegemoet. ,,Vervuiling treedt wel vaker op. Elk project is zijn eigen verhaal’’, zegt hij.
Donker verwacht dat Eteck pas na de winter met de werkzaamheden kan beginnen. Dit om het risico op nieuwe storingen in de koude maanden uit de weg te gaan.