Tegenstellingen in warmtepompland

Administrator (admin) on 29.11.2020

Het valt ons op dat niet altijd alles logisch aan elkaar hangt. In ons vak als installateur zien we regelmatig tegenstellingen in warmtepompland.

Blog, december 2020

Tegenstellingen in de warmtepomp-wereld


Het valt ons op dat niet altijd alles logisch aan elkaar hangt. In ons vak als installateur zien we regelmatig tegenstellingen;

 

  • Onze klanten willen een energie zuinige woning, liefst zelfs nul op de meter. Ze kiezen daarom bewust voor een warmtepomp met weersafhankelijke regeling, maar beginnen even later toch over een regendouche. Een regendouche is tegenovergesteld aan energiezuinig.
  • Bodemenergie is, met koelen erbij, de meest gunstige vorm van een warmtepomp toepassing. Juist hier worden door de regering strenge eisen gesteld aan installateur (BRL wetgeving) en installatie. Dit geldt ook voor de bovengrondse installatie. Terwijl bij toepassing van een lucht-water warmtepomp, met dezelfde bovengrondse installatie, de BRL niet van toepassing is voor het bovengrondse deel. Raar toch?
  • Een warmtepompinstallatie is veel duurder dan een installatie met een cv-ketel. Bij de cv-ketel installatie waren we gewend om met een kamerthermostaat in de woonkamer te werken welke de ketel aan of uit zet. Juist nu komen instanties als Woningborg met eisen voor het afgiftesysteem in een woning. Het moet een master-master regeling worden. Elk vertrek moet onafhankelijk van elkaar warmte kunnen vragen en krijgen. Dit maakt een installatie nog duurder en dus de overstap naar een warmtepomp lastiger.  Natuurlijk geeft dit meer comfort maar veelal is, in een goed geïsoleerde woning, er voor de bewoner geen warmte in de slaapkamer meer nodig. Daarnaast is laagtemperatuurverwarming vaak een traag systeem, waardoor het beoogde voordeel van per vertrek (snel) een instelling aanpassen niet eens waargemaakt kan worden.
  • Als installateur zien we dat veel warmtepompfabrikanten, met namen de fabrikanten die ook cv-ketels maken, aansturen op hybride installaties. Ketel + warmtepomp. Dit vinden wij niet logisch. Er kan beter worden gestuurd naar het eerst (nog) beter isoleren van de woning (denk aan de Trias Energetica) en hierna naar een volledig gasloos-systeem in plaats van hybride. Natuurlijk helpen alle beetjes en kun je het gedeeltelijk warmtepompverbruik wellicht wegstrepen tegen de opbrengst van PV-panelen, maar liever doe je het in één keer goed. We willen immers van het gas af en naar zo min mogelijk verbruik van fossiele brandstof.
  • De overheid wil graag dat Nederland aan de warmtepomp gaat. De energiekosten voor verbruik worden dan lager, we verbruiken geen aardgas maar meer stroom. Soms is het echter nodig dat de aansluiting in de woning naar 3 x 35 Ampère gaat in plaats van de gebruikelijke 3 x 25 Ampère (of 1 x 35 Ampère). Het vast tarief per maand gaat dan van € 19,- naar € 70,- . Je betaald dan 12 maanden x (€ 70 - € 19) = € 612,- meer. Dat doet de besparing vaak weer teniet en promoot weer niet de overstap naar een warmtepomp. Niet echt logisch voor een goede stimulans richting gasloos.

En zo zijn er nog meer.

Nee, we willen met bovenstaand geen klager zijn, noem het gedachtenkronkels.

 

Peter, namens de bevriende zzp'ers.
Warmtepomp-tips

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zondag 21 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.