Hybride warmtepomp heeft een gemiddelde SCOP van 4,3

Administrator (admin) on 06.02.2022

Hybride warmtepomp heeft een gemiddelde SCOP van 4,3

Hybride toestel haalt prima rendement.

Bron: Rapport Installatiemonitor. 

In een onderzoek door BDH, waarbij 450 woningen zijn betrokken, is vastgesteld:

 

  • De dekkingsgraad van hybride warmtepompen is gemiddeld over een jaar over de verschillende  woningtypen 68%
  • De SCOP van hybride warmtepompen is gemiddeld over een jaar over de verschillende woningtypen 4,3
  • Toepassing van een hybride warmtepomp betekent gemiddeld een meerverbruik van 2,1 kWh  aan elektriciteit voor iedere m3 aardgas die wordt bespaard
  • Toepassing van een hybride warmtepomp vermindert de CO?-uitstoot voor ruimteverwarming  met 27%

Resultaat hybride onderzoek

 

Op basis van bovenstaande tabel kan worden geconcludeerd dat een hybride warmtepomp een significant bijdrage levert aan het verminderen van CO2-uitstoot. Ook tonen de resultaten aan dat zeker met de huidige gas- en elektriciteitsprijzen een hybride warmtepomp financieel gezien een aantrekkelijke oplossing is. Bovendien laten de resultaten een hoge dekkingsgraad en SCOP zien. Er kan dus worden geconcludeerd dat de hybride warmtepomp een interessante optie is voor de Nederlandse woningvoorraad. 

 

Belasting E-net.

Vanuit het netperspectief zijn hybride en all-electric warmtepompen compleet andere fenomenen. Allelectric warmtepompen veroorzaken weinig tot geen scherpe pieken op het net, omdat ze modulerend werken. Hybride warmtepompen daarentegen veroorzaken wel scherpe pieken, omdat de meeste hybride warmtepompen op dit moment op buitentemperatuur gestuurd worden. Dit zorgt ervoor dat hybride warmtepompen vaak op dezelfde momenten aanspringen; ze worden door de
buitentemperatuur in een zelfde patroon gedwongen. Daarnaast blijkt dat de zonneproductie veelal plaatsvindt op momenten dat er geen tot weinig warmtevraag in de woning is. Vooral bij hybride warmtepompen is de overlap zeer beperkt en kan elektrische opslag een uitkomst bieden. Het toepassen van hybride warmtepompen leidt tot een lagere belasting van het elektriciteitsnetwerk dan het toepassen van all-electric warmtepompen. Echter, ook de grootschalige adoptie van hybride
warmtepompen (zoals een wijkaanpak), of de grootschalige installatie van PV-panelen, leidt in veel gevallen tot een noodzakelijke netverzwaring.

 

De doelstelling van dit project was informatie te verkrijgen over de prakijkprestaties van (hybride) warmtepompen. Installatiemonitor is een samenwerkingsverband tussen Enpuls, Gasterra, Gasunie, Liander, N-Tra, RVO, Stedin en Techniek Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau BDH.
Om inzicht te krijgen in de praktijkprestaties van warmtepompen, is een meetcampagne opgezet bij enkele honderden woningen. De bewoners van deze woningen hebben zich aangemeld via de website installatiemonitor.nl, na een oproep van RVO onder Nederlanders die een ISDE-subsidie voor een (hybride) warmtepomp hadden ontvangen.

 

 

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, woensdag 22 januari 2025

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.