Koelen met een warmtepomp

Administrator (admin) on 16.05.2020

koelen, warmtepomp

Blog, mei 2019.

Lekker koel  met een warmtepomp.

Je jou het niet zeggen, maar voor sommige is het 'koel seizoen' al aangebroken (mei 2020). Zeer goed geïsoleerde woningen, vooral als er ook veel glas is, zijn al snel te warm als de zon schijnt.

Eigenlijk is de beste oplossing dan om de woning te voorzien van zonwering aan de buitenkant van de woning.

Wordt het dan nog te warm?  De meeste warmtepompen kunnen gelukkig ook nog verkoelen.

 

Passieve koeling met een bodemwarmtepomp

De goedkoopste vorm van koeling met een warmtepomp is passieve koeling. Bij passief koelen is de compressor niet nodig.
Passieve koeling is alleen mogelijk met een bodemwarmtepomp. Een warmtepomp die gebruik maakt van de bodem als bron, haalt ’s winters warmte uit de bodem en gebruikt ’s zomers het systeem andersom. Dan wordt de woning gekoeld en wordt het overschot aan warmte in de grond gestopt. Daarmee blijft de bron in evenwicht. De warmte uit de woning wordt dus direct overgebracht naar de bodem, zonder dat de compressor van de warmtepomp in bedrijf is. Er is alleen energie nodig voor de circulatiepomp. Hierdoor wordt er veel minder energie gebruikt dan bij actieve koeling het geval is. Hierdoor is de bodemtemperatuur aan het eind van de zomer hoger. Dit principe wordt regeneratie genoemd. Het heeft als voordeel dat een warmere bodembron een hoger rendement geeft voor verwarming in de winter.

 

passief koelen in de zomer met een warmtepomp

 

Actieve koeling met lucht-luchtwarmtepomp

Traditionele airco-units zijn eigenlijk lucht-luchtwarmtepompen. De lucht die deze units de woning inblazen, kan zowel verwarmd als gekoeld worden. Koelen met een lucht-luchtwarmtepomp is een vorm van actieve koeling. De warme lucht die afgezogen wordt van buiten, moet eerst worden afgekoeld. Hiervoor wordt een beroep gedaan op de compressor van de warmtepomp. Dit is binnen een warmtepomp een grote energieverbruiker.

 
Actieve koeling met een lucht-waterwarmtepomp

Met een lucht-waterwarmtepomp kan ook actief gekoeld worden. In dit geval wordt de koude afgegeven aan het installatiewater voor de vloer- wand, of plafondkoeling. Dit levert interessante mogelijkheden op nu steeds meer warmtepompen geïnstalleerd worden, terwijl de oververhitting in woningen, zelfs in kleine appartementen, als eerder gesteld dus toeneemt.

Actieve koeling met een lucht-waterwarmtepomp is minder effectief dan ‘traditionele’ airconditioning. Experts noemen dit ook wel topkoeling. "Het topje van de warmtelast wordt weggekoeld".  Door met een temperatuur van 18 graden water door de vloerverwarmingsbuizen te sturen wordt de woning gekoeld. Als je hier op tijd mee begint, en daarnaast ook zonwering toepast voor de ramen blijft je woning lekker koel.  Bijvoorbeeld 23 graden, als het buiten al 30 graden is.

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, woensdag 22 januari 2025

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.