Zoneregeling met warmtepomp

Administrator (admin) on 16.10.2020

buffer, warmtepomp, zoneregeling, na-regeling,

Blog, okt 2020.  Zoneregeling met wamtepomp

Zoneregeling, het afzonderlijk regelen van de temperatuur per ruimte, is een steeds populairdere manier om de verwarming in woonhuizen te regelen. Sterker nog: steeds meer adviseurs en belangengroepen schrijven voor dat de nieuw te bouwen woning hierin moet voorzien.  Door ruimtes afzonderlijk te regelen kan er energie bespaard worden, daarnaast is er ook een toenamen van comfort, immers daar waar nodig kan er worden verwarmd, onafhankelijk van de andere ruimtes. De besparing hangt uiteraard af van het bewonersgedrag; Welke ruimte wil men op welke temperatuur houden.


Stel er wordt een nieuwbouwwoning verwarmd met een warmtepomp, waar ook een zoneregeling is geïnstalleerd. Tegenwoordig beschikken de meeste warmtepompen over inverter-technologie om het compressorvermogen te kunnen regelen voor deellast. Echter, deze warmtepompen hebben nog steeds een minimum vermogen wat ze leveren en dit is waar problemen kunnen ontstaan. Een voorbeeld is een 6 kW warmtepomp met een minimum vermogen van 1,5 kW. Wanneer er alleen een slaapkamer verwarmd wordt met bijvoorbeeld maar 1 kW verwarmingsvraag, komt de warmtepomp in de problemen; de flow over de warmtepomp is te laag om zijn energie kwijt te kunnen en de aanvoertemperatuur loopt op. Wat uiteindelijk resulteert in het uitschakelen van de warmtepomp, om later weer aan te gaan om dezelfde ruimte te verwarmen, ofwel, veel starts en stops en een langere tijd om de ruimte te verwarmen. Met namen starts en stops bepalen de levensduur van de compressor.
Oplossingen die ontstaan of soms zelfs door fabrikanten geadviseerd worden bevatten onder andere het plaatsen van een buffertank in serie in de retourleiding en het altijd openzetten van een aantal groepen voor meer flow of het plaatsen van een bypass.


Dit is een minder goede oplossing. De betere oplossing is het hydraulisch ontkoppelen van het cv-systeem t.o.v. de warmtepomp voor een rustigere en zuinigere regeling. Een parallel buffer tussen warmtepomp en afgiftesyteem. Dit vergt dan wel een extra circulatiepomp achter de buffer, maar komt het comfort en zeker de levensduur van de warmtepomp ten goede.


Gebruik bij zoneregeling, als u lang plezier wil hebben van uw warmtepomp,  dus een paralelbuffer.

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, woensdag 22 januari 2025

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.