Boilerinhoud niet meer te volgen voor de installateur?

Is dit nog te volgen voor de installateur?
Onlangs heeft Woningborg de minimale inhoud voor een tapwaterboiler aangepast. Over het algemeen is er bij een bad meer voorraad nodig, met een temperatuur van 55°C, dan voorheen.
Zie onderstaand de nieuwe tabel en de ISSO 72 tabel.
Wat vreemd is, is dat je bij toepassing van een douche-pijp-WTW of douche-goot-WTW een kleinere boiler mag selecteren. Terwijl de douche WTW bij het vullen van een bad, met de stop erin, niets doet. Er vindt op dat moment geen warmte uitwisseling plaats.
De installateur moet nu rekening houden met verschillende boilerinhoud tabellen. Dat maakt het niet eenvoudiger. Als men zo graag een douche WTW wil promoten waarom dan niet gewoon verplicht gesteld? En gewoon één tabel voor minimale boilerinhoud ? Daarnaast is in offerte stadium (Onderzoeksfase) vaak nog niet bekend of uiteindelijk voor een douche WTW gekozen gaat worden of niet. Voor ons als installateur wordt het lastig al die verschillende tabellen te onthouden en aan de klant uit te leggen.
Voorbeeld:
Een gezin met 3 personen en een bad kon voorheen met een combitoestel van 170 liter tapwater toe. Nu is een boiler van 203 liter nodig of een douche-pijp WTW bij de 170 liter combi erbij nemen.
Of 203 liter x delta T 45°C = 9135 en dan 9135 : 170 liter boiler = delta T 53°C (koud water is 10°C)
De 170 liter boiler warm houden op 53 + 10 = 63°C. Dan kan het nog met de 170 liter ?
Dit betekend met de huidige warmtepomp generatie (407c) dat het elektrisch element steeds de boiler op moet tillen van ca 58 naar 63°C
Newer topics:

Smart grid, afstemmen van vraag en aanbod warmtepomp

Hybride warmtepomp wordt gezien als 'perfecte tussenstap' naar gasloos wonen
Older topics:

De avondklok voor een warmtepomp leidt soms tot meer energieverbruik of andere vermogenskeuze.

Wat de doen met de boilers als het zwembad of sportschool dicht is.