In Nederland zijn vorig jaar 431.000 cv-ketels verkocht, warmtepompen lopen achter

Administrator (admin) on 06.09.2022

In Nederland zijn vorig jaar 431.000 cv-ketels verkocht, warmtepompen lopen achter

Persbericht september 2022: In Nederland zijn vorig jaar 431.000 cv-ketels verkocht,

In Nederland zijn vorig jaar 431.000 cv-ketels verkocht. Daarmee blijft de cv-ketel het meest verkochte verwarmingsapparaat.

Dat staat in de Gasmonitor, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken, uitgevoerd door Natuur & Milieu. In 2020 werden 428.000 cv-ketels verkocht.

De verkoop van warmtepompen nam met 16 procent toe tot 72.300 stuks. Volgens Natuur & Milieu is die groei vooral te danken aan nieuwbouwwoningen. Dit heeft ermee te maken dat nieuwbouw sinds 2018 in principe geen aard- gasaansluiting meer krijgt. De cv-ketels waren vrijwel alle bestemd voor bestaande woningen.

De cijfers baren Rob van Tilburg, directeur programma's van Natuur & Milieu, zorgen. ,,Het aandeel warmtepompen op de warmtemarkt is nog steeds te klein. Als we in dit tempo doorgaan, zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een al dan niet hybride warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen. Dit komt niet vanzelf goed, ondanks inspanningen van de overheid en de sector. Het is alle hens aan dek om zo snel mogelijk meer installateurs en apparaten beschikbaar te krijgen voor de overgang naar aardgasvrij wonen."

Het aantal aansluitingen op warmtenetten, ook wel bekend als stadsverwarming, nam volgens de monitor met 4 procent toe tot ruim 380.000. Natuur & Milieu baseert zich bij het onderzoek op verkoopcijfers van de branche en cijfers van de overheid over subsidieaanvragen   (Bron: Gas monitor en landelijke pers)

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zaterdag 20 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.