Hybride warmtepomp wordt gezien als 'perfecte tussenstap' naar gasloos wonen

Administrator (admin) on 22.04.2021

Hybride warmtepomp wordt gezien als 'perfecte tussenstap' naar gasloos wonen

Uit het nieuws, 22 april 2021. 

Bron AD / Techniek Nederland  Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland

Hybride warmtepomp wordt gezien als 'perfecte tussenstap' naar gasloos wonen

Als Nederland z’n klimaatdoelen wil halen, moeten er vanaf 2024 zeker 100.000 hybride warmtepompen per jaar worden geplaatst. Dat stellen Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland in een oproep aan het nieuwe kabinet. Ze zien de hybride pomp als perfecte tussenstap naar gasloos wonen.


Om de markt een ‘zetje’ te geven is een extra subsidie van 600 miljoen euro nodig, zo bepleiten de belangenorganisaties. Ze roepen het kabinet op om samen campagne te voeren voor de hybride warmtepomp, waarvan er vóór 2030 al tussen de 1 en 2 miljoen geïnstalleerd zouden moeten zijn. ‘Alleen dan halen we het klimaatdoel van 49 procent CO2-reductie’.
Een hybride pomp werkt in principe net zo als een hybride auto, die voor zijn aandrijving zowel stroom als energie van een verbrandingsmotor gebruikt. Als je een hybride warmtepomp op je bestaande cv-installatie aansluit, wordt het huis gedeeltelijk verwarmd door elektriciteit en deels door gas.


Onderweg naar aardgasvrij

Volgens de belangenorganisaties die de pomp nu gaan promoten, wil het niet echt vlotten met het volledig aardgasvrij maken van woningen. ,,Als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. In 2050 moeten alle 8 miljoen bestaande woningen duurzaam worden verwarmd, zo staat in de akkoorden.  Ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal noemde eerder de stap naar volledig gasloos voor veel huizen ‘best complex’. Een elektrische warmtepomp schiet tekort als huizen onvoldoende zijn geïsoleerd. ,,Daarom wordt een hybride warmtepomp gezien als goede tussenstap op weg naar gasloos wonen’’, aldus Puk van Meegeren van Milieu Centraal tegen deze site. De gasketel zorgt voor extra vermogen om huizen op koude dagen te verwarmen.


Subsidie beschikbaar

De hybride pomp is relatief eenvoudig te plaatsen en levert de bewoner direct een besparing op tot 70 procent op het aardgasverbruik voor verwarming, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. De prijzen van zes gerenommeerde apparaten variëren van zo’n 4500 tot 7500 euro, inclusief installatie. Je kunt er tot 1800 euro subsidie voor krijgen, afhankelijk van het type en capaciteit. Als je daarbij ook isolatie uitvoert, kun je daarvoor eveneens een teruggave krijgen. Een combinatie met zonnepanelen is aantrekkelijk omdat de pomp veel stroom verbruikt.
Toch vinden de belangenclubs dat niet genoeg. Ze willen dat er voorbeeldprojecten komen, meer productinnovatie en een voorlichtingscampagne in samenwerking met de overheid. Daarnaast is het opleiden van extra warmtepompmonteurs onderdeel van de plannen. Volgens Techniek Nederland zijn er wel voldoende monteurs om de toenemende vraag te verwerken. Jaarlijks worden er 400.000 gasketels in Nederland vervangen. Dat zou een goed moment zijn om er direct een warmtepomp naast te installeren, stelt de brancheorganisatie. 
Subsidievoorstel belangenorganisaties:
2021: 3.250 euro per installatie
2022: 2.750 euro
2023: 2.200 euro
2024: 1.600 euro
2025: 1.000 euro
2026: 400 euro
Na 2026 zou er geen subsidie meer nodig zijn.
 

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zondag 21 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.