Slimme warmtepomp schakeling bij variërende kWh prijs.

Administrator (admin) on 22.11.2020

Slimme schakeling warmtepomp bij variërende kWh prijs, Smart Grid Ready, Smart Price Adaption.

Blog, november 2020.

Slimme warmtepomp toestellen zijn al gereed voor een wisselende kWh prijs.

Dagelijks, per tijdsblok, variërende kWh prijs.


De energietransitie en het gebruik van duurzame energie maken het voor producenten en grote energie leveranciers steeds lastiger om precies te bieden wat nodig is.  Soms is er veel zon opbrengst, soms is er veel wind opbrengst en soms zelfs beide. Voor de uren dat deze mooie duurzame opbrengst er niet is moet een energiecentrale, vaak nog met fossiele brandstof,  steeds de productie aanpassen. Dat is een erg lastig verhaal.  Een groot net waarbij alle leveranciers over heel Europa zijn aangesloten, kan al iets opvangen. Een overschot in Denemarken kan dan bijvoorbeeld in ons land worden opgenomen en andersom.


In de toekomst zal de prijs van energie steeds meer op vraag en aanbod worden aangeboden.  Is er veel wind en dreigt er een overschot aan energie dan zal de prijs zakken. Is er geen zon en geen wind dan zal de prijs voor een kWh stijgen.

De energieleverancier zal, bijvoorbeeld dagelijks via internet, de prijzen voor energie voor de komende tijdsblokken publiceren. Apparaten zoals een wasmachine, vaatwasser, laadpaal voor de auto en een warmtepomp kunnen hier dan op inspelen en halen die informatie automatisch van het internet.

 

Als er een overschot aan energie is, en de prijs dus zakt, zal de wasmachine en de vaatwasser starten. Ook de elektrische auto kan op dat moment met meer vermogen worden geladen.
En een warmtepomp kan op dat moment het tapwater iets hoger in temperatuur maken en in de winter ook uw woning extra verwarmen.  Op die manier wordt er slim met de beschikbare energie omgegaan.  Voor ons als consument betekend dit wel dat de temperatuur in onze woning de ene keer een graad hoger is dan de andere. Maar daar kunnen we best aan wennen.
Een warmtepomp gaat als het goed is 15 jaar mee. Als u vandaag een warmtepomp koopt, is het dus verstandig dat u kiest voor een toestel dat is voorbereid voor deze functie. Stel dat deze variërende energieprijs over 5 jaar ook in ons land wordt doorgevoerd, dan bent u er al klaar voor.  


Overigens heeft zo'n  slim toestel, naast het kijken naar de kWh aankoopprijs, vaak ook een lokale energie beheers functie.  Want ook de stroom van uw eigen PV-panelen bijvoorbeeld, wilt u natuurlijk gebruiken op het moment er 'gratis' stroom beschikbaar is. Zeker als vanaf 2023 het salderen langzaam maar zeker wordt afgebouwd.

 

Genoemde functie wordt op dit moment onder verschillende namen aangeboden:

  • Smart Grid Ready / SG Ready.
  • Smart Grid Control
  • Smart Grid Price Solution
  • Smart Energy Management (SEM)
  • Smart Price Adaption

Back

Go to top

logo© Warmtepomp-tips.nl, zondag 21 april 2024

Pagina: - Warmtepomp blog en nieuws items
Tags:Warmtepomp, blog, nieuws, waterstof, ontwikkeling, tips, toepassing, temperatuur, kennis,
Beschrijving: Blog: Hoe zit het met de ontwikkeling van de warmtepomp, kunnen we deze overal al toepassen? Of wachten we op waterstof.